torsdag 27 januari 2011

Kamprad inte ensam.

Janne Josefsson igen!
Det är nästan så man får den uppfattningen att när Janne Josefsson är i farten så förlåtes allt mygel och korruption inom de Svenska högre sfärerna, för någon får ju i alla fall säga och göra något vilket självklart är en paradox. Nu har någon fått framföra något och då är det väl OK.
Vad händer egentligen i realiteten? Svar inget!! Skurkarna går fria !
Får jag ta några exempel på helt underbara arter av vad jag menar vara svensk korruption.
Vi börjar:
1. Medanalys, länk ett företag inom läkemedelsbranschen, vars ägares livsdröm spolierades genom politikers egensinniga agerande. Visserligen gick det ut ett skadestånd på 13 millioner, men enligt min mening kan inte en dylik hantering ersättas med pengar, men får väl anses vara OK i brist på bättre.
2. Lundin Oil C/O Carl Bildt,länk. Det är väl ingen hemlighet att herr Bildt anser sig själv vara närmre Gud än någon annan på denna jord. Faktum är att man inom ett flertal amerikanska kretsar anser honom vara den lille pojken från Sverige, med iver att vilja vara kunnig i all världens frågor att han ibland snubblar och faller förtvivlat djupt. Att han sålt sina aktier i bolaget och avsagt sig rollen som ledamot i Lundin Oils styrelse är inga garantier för att han fortfarande inte deltar i företagets beslut som vilken annan konsult som helst.
3. Axfood, med Antonia A:x Jonsson i spetsen som tillsammans med Per Westerberg Sveriges rikes talman, lyckades få igenom en fusion som räddade hela hennes imperium på konsumenters och skattebetalarnas bekostnad, nåja det var ju ett antal konkurrenter man kunde köra i botten också allt med hjälp från vad jag vill kalla korrumperade politiker. Det var på den tiden Per Westerberg var näringslivsminister för vårt annars så goda land. Antonia även kallad "Sveriges Moder Tehresa" visade sig även vara en förskingrare av tillgångar inom Stadsmissionen,länk. Visserligen fick en annars mycket ärlig präst ta på sig skulden, men vem var den verkliga boven?
4.Kamprad,länk Ja vad skall man säga? Möjligvis att mycket vill ha mer, men det tråkiga för mig som tidigare entreprenör och i alla fall något kunnig om internationell ekonomi såväl som svensk är att även här har politiker haft sina roller med i spelet. Skyddandet av Kamprad,länk har för mig varit synnerligen förvånande. Inte minst med tanke på hans åsikter i den så kallade löntagarfond debatten. När Kamprad fick frågan; Varför han inte gick med oss andra företagare i en av de största demonstrationer som ägde rum under förra seklet. Svaret han gav var att han hade så många kunder som önskade löntagarfonder och därför önskade han inte delta. Tydligen var det bättre att ordna med skattekonsulter i skatteparadis och "lura" de svenska kunderna/skattebetalarna som även är de människor som genom sina köp varit en bidragande orsak till en uppbyggnad av ett av världens bästa företag. Det varken kan eller vill jag ta ifrån den gode Ingvar, men visst har det varit många om och genvägar. Detta har naturligtvis skett på bekostnad av många inte minst de entreprenörer som dristat sig till att utmana denna gigantiska marknad. Det är inte alltid vägverket ändrar en infrastruktur med skattebetalarnas pengar, men för att tillfredsställa IKEA,s utbyggnad i Haparanda tog man till det knepet. Frågan är om pengarna inte hade varit bättre för ex en ny Skurubro som ligger inom ett av Sveriges mest trafiktäta områden.
5. Vågar vi även inräkna Palmes roll i Boforsaffären eller regeringens påtryckningar i JAS-projekt över hela världen. Många gånger tar skattebetalarna riskerna men Wallenbergrgrupperna vinsterna.
Allt detta medan små innovativa och behövande företag kämpar för sina existenser så fortsätter detta slöseri på redan välmående och enligt min mening korrumperade företag under ett politiskt skyddsnät.
6. Sedan har vi ju det här med "bortskänkandet/försäljningen) av staliga och kommunala bolag med deras Good Willvärden. Tänk när vi har sålt allt som går att sälja och dessutom förslösat våra "reavinster" . Vad skall vi då leva av, möjligt är ju att vi då åter hamnar i ett skattehöjarsverige, efetrsom våra tillgångar då styrs av några få personer på Caymanöarna.
Någon eller några borde skämmas.
Ta´t lugnt, i andra länder kan det vara ännu värre.
Jan Dolk
PS
Om det är någon som undrar? Men i kommunen då ? Blir svaret en sak i taget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar