lördag 7 juli 2012

Arbetskraft efter eget behag

Rätt eller fel att bygga om gamla lador, lager- och industrilokaler till hyreslägenheter för billig arbetskraft från Central-och Östeuropa?
Efter att ha sett uppdrag granskning på TV 1. Programmet handalade då om arbetskraft från Rumänien som bodde och arbetade för företaget Jula, vad jag minns hade en anställd c:a 1500 kronor i månaden och en reseersättninga på nära nog 10 000 kronor. Nu är det ju så att Jula är bara ett företag av många som sysslar med denna typ av arbetskraftsupphandling. Numer är det inte sällsynt företag, klubbar- och föreningar använder denna typ av arbetskraft oftast då inte i fas med svensk avtalsrörelse. Jag är för rörlig arbetskraft, men då inom varje nations lag- och regelverk.
Trots allt har vi nu en hög arbetslöshet c:a 10 procent av våra ungdomar går helt arbetslösa, möjligt av den anledningen att vi har en arbetsrättslagstiftning i Sverige som är skapad för en svensk arbetsmarknad med hit tillhörande avtalsrörelser.
Min slutsats är att skrupelfria företag och människor använder sig av denna möjlighet att tjäna stora pengar på en slapp lagstiftning och uppföljning av densamma för att tjäna sina egna syften. Jag kallar detta människohandel som bör eller snarare skall granskas av såväl de civila som ekobrotts- och skattemyndigheter.
Hälsar
Jan Dolk
Min vän Bänke från bänken säger: Ja Du Janne skillnad var det förr, då kasta rom ut en vid fjorton årsåldern för att börja arbeta och nu vid sjuttio vill dom att man skall jobba till sjuttiofem, men hur skall det gå till? Men Janne det verkar som Du fortfarande har lite tillit till våra myndigheter? Frågan är berättigad Bänke men man kan inte dömma alla efter en man.

1 kommentar:

  1. Bänke återkom per telefon snabbt.
    Janne,jag vet att Du inte är religiös, dock troende. Du som medmänniska; Vad hade hänt om man inte upplåtit ladan till Josef och Maria?
    Bra fråga! Kom inte och säg att Bänke är dum!
    Dock vi lever i en annan verklighet nu.

    SvaraRadera