lördag 30 oktober 2010

Switjod som Gotham City

Batman, Robin and the Jokers.



Det Moderata ledarskapet; Samhällets räddare!??
Likt Läderlappen och Robin far nu Fredrik och Anders fram som samhällets räddare, men som i sagans värld verkar det faktiskt som de även har en och annan Joker med i leken. Frågan är om det är schysst att blanda in dessa Jokrar i leken ?
Jag tycker inte att det är bra!
Under de fyrtio år som jag själv varit Moderat och en hel del av åren tillikaledes aktiv, är jag självfallet mycket förvånad över, hur det M:ska ledarskapet nu försöker skydda sina Jokrar.
Med tanke på den kritik som från moderat och övrigt borgerligt håll riktats mot inte minst det Tobleronska inslaget i svensk politik och utnämningar av kompissar till landshövdingar med mera från socialdemokratin. Vi får inte glömma greven av Sörmland Göran Persson med sitt gods. Med dessa kunskaper tillåter jag mig nu att bli minst sagt förvånad över den nuvarande regeringens tilltag.
Nu för tiden verkar allt vara OK. Kör så det ryker! Varför bry sig om skattebetarna och deras folkvilja, bara vi klarar oss och de våra.
Vid förra valet var det två jokrar se tidigare blogginslag Cecilia och Anna-Maria, nu heter jokern Sofia Arkelsten.
Men å andra sidan så har vi ju andremannen i Sverige. Talmannen som näringslivsminister hade en affär ihop med A Ax:sohn Jonsson för att rädda det Jonssonska imperiet när konkursen var ett faktum. Den överenskommelsen kom att kosta skattebetalarna och konsumenterna milljardtals kronor. Ett av huvudargumenten var att 43 000 arbetstillfällen berördes och så tillförde lobbaren lite tårar förstås. Tala om Joker eller rent av Narr.
Lobbyingverksamhet borde enligt min mening vara förbjudet oavsett vem lobbaren är.
Lobbying är korruption och möjligtvis politikers möjlighet till extrainkomst.
Ta en dag i taget
Jan Dolk
PS
Jag tänkte så mycket på framtiden så jag glömde att leva i nuet vilket paradoxalt nog inte ger mig någon framtid. Var det någon som sa.


onsdag 27 oktober 2010

Sverige av i dag.

Visst vajar vår blågula fana vackert i våra ögon alltför blå.
Expressen 27 nov.; Marcus Birro:"Tror vi på allvar att vi är förskonade från korruption?"länk
Svaret till Marcus och hela svenska folket, blir från mig ett stort nej!
Marcus, Göran Hägglund och jag är partikollegor, vi tror på de "goda värdena" men just de "goda värdena" är svåra att hitta.
Det är inte så att vi i Sverige är bättre än något annat korrumperat land, tyvärr är det nog bara så att det nu tydliggörs i högre utsträckning än tidigare, låt mig få ta några exempel.
För fyra år sedan utsågs Anna-Maria Borelius till minister av Fredrik Reinfeldt, någon vaken människa skärskådade då denne dam. Fredrik kom då underfund med att hon var en skattesmitare och av skatteskäl boende utomlands. Det var inte bra, tillika utsåg Fredrik en annan kompis Cecilia Stegö,länk till kulturminister, hon hade ju bara anlitat svart städhjälp och smitit från TV-avgifterna några år.
De här utnämningarna måste väl ändå ha ansetts som försök till en liten mer korruptiv modell av det nya arbetarpartiet. Jag vill ju inte säga att det gamla var så mycket bättre men ändå.
Jag gillar Fredrik, jag har till och med träffat och talat med honom, han är rent utav en bra karl, men i vissa lägen brister han som många andra i sitt omdöme. (subjektiv bedömning)
Nåja som länken ovan visar lyckades ändå familjen Borelius på något sätt sko sig på det svenska folkets godtrohet, ty det är ju så att Attendo Care,länk med sitt säte på skatteparadiset Caymanöarna,länk leds av Anna-Maria Borelius broder Henrik,länk. Kanske är det bara en tillfällighet att just detta företag har fått en exklusiv ställning inom svensk privatvård eller är det möjligen så att det beror på diverse kompisskap med någon riksdags eller regeringsledamot?
Ett nätverk sunt eller osunt, byggs nu upp med hjälp av skattebetalarnas, sedan hudra års inbetalda pengar i den svenska vårdens goodwillvärde. Jag har egentligen ingenting emot de alternativa vård- och skolformerna, men, vi samhället, måste ovillkorligen ta betalt för de egentliga värdena.
Som skattebetalare har vi blivit tillräckligt lurade i vår godtrogenhet för pappa staten.
Dax att säga ifrån! (men det var det ju redan tidigare)
Skattebetalarnas uppbyggda goodwillvärden försvinner alltmer i korrumpösernas egna fickor.
Nu gäller det ju Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelstens underliga beteenden i samband med bjudresor. Nä tacka vet jag när det stannar vid en Toblerone. En ivrig tillskyndare och försvarare av Sofia visar sig vara Carl Bildt, inte undra på att han inte svarade mig, på mina brev till honom, under den tidigare bankkrisen och dess dribblande inom storföretageriet med dess vidhängande kapitalister.
Dåvarande näringslivsminister Anders Sundström tillika Göran Persson och Margareta Winberg gav mig uttömliga svar.
Men vår Calle föredrog då att stoppa huvudet i sanden.
Borde han inte göra det nu också?
Varför bekymra sig?
Vi ligger ju ändå på fjärde plats i tabellen över de godtrognas skara. När hela sanningen har visat sig, blir det möjligvis så att tabellerna bör vändas upp och ner.
Å andra sidan sitter ju fortfarande Sveriges rikes talman (tidigare näringslivsminister) kvar och därmed är hoppet, även för mig ute, möjligtvis finns det en svensk liberal som glädjer sig åt detta.
Ha det nu så bra ta hand om mer
Jan Dolk
PS
Som en mycket god vän till mig sa "Jan, när skall Du lära Dig att gå genom dörren och inte genom väggen?"
Själklart har min vän rätt, men jag är inte beredd att betala priset för att gå genom den dörren.




lördag 23 oktober 2010

Denna fantastiska värld

Det kändes lite konstigt, men jag slår hellre rättvänd.
Upp och nedvända världen?
Har ni som jag sett, de här små reklamsnuttarna. ja de där små reklamsnuttarna som visar att världen är lite upp och ner?
Meningen är väl med denna reklam att man skall vända världen rätt.
Eller har vi rätt att ställa den motsatta frågan: Är det vi människor åtminstone några av oss som går på huvudet genom livet?
Alltså är det människan som är upp och ner eller lever vi i en upp och nervänd värld? Frågorna är viktiga och berättigade.
Jag menar att världen kan vi inte göra så mycket åt, däremot kan vi bearbeta oss själva till att möjligen försöka förstå att vi lever tillsammans här och just nu.
Tid och rum alltså.
Ur ett evighetsperspektiv är ju den tiden vi har tillsammans här på jorden väldigt kort.
Ur samma perspektiv måste vi ju försöka vara positivt inställda till varandra oavsett vart vi bor och vilka vi är. Men ibland verkar det nästan stört omöjligt att få till det.
Det är väl så att vi människor tänker olika, åtminstone ända tills vi börjar tala med varandra. När vi väl börjar tala med varandra så går åsikterna, inte så där väldigt mycket isär. Vi kan då nästan med en gång bli överens, men som sagt då måste vi även börja tala med varandra. Visst, risken för missförstånd kan ju alltid föreligga. Ett felsagt ord kan ju rent av starta ett världskrig, lite beronde på vem som uttalar det. Det är för mig därför mycket viktigt att förstå att all kommunikation sker på mottagarens villkor. Det spelar ingen roll vad vi säger eller skriver, om inte den vi talar med eller läsaren av våra ord inte förstår vad vi menar. Det är inte sällan som kommunikationsproblem ligger till grund för vår oro och inställning till varandra.
Tillåt mig ta ett exempel; Just nu i sittande stund kom min hustru och och ställde sig över min axel och "stirrade" på vad jag skriver om. Det var inte bra!
Idet här fallet kommunicerade jag med blicken, mottagaren förstod signalen och vi undvek på det sättet en mindre konflikt.
Ja nog är det så att det ibland även funkar med kroppsspråk.
I sittande stund är det många kloka och kanske mindre kloka människor som runt om i vårt så vackra land sitter i möten för att få till vår demokrati på lokala nivåer. Dessa människor har ett gemensamt namn "politiker". De står nu redo i sina startgropar inför de kommande fyra åren för att åtgärda så att vi inte längre går på händerna alternativt vända vår värld rätt. Visst är även jag intresserad och nyfiken, och därmed ser jag med tillförsikt fram mot den tid, de nya politiska majoriteterna har att erbjuda även om många är amatörpolitiker,länk repris, men den är bra.
Det kan ju bli bra!
Det var mycket om lite
Ha det så bra

Jan Dolk
PS
Vad är en dox jo motsatsen till paradox eller? lite om sannolikhet, länk

onsdag 20 oktober 2010

I bloggarnas värld sägs sanningar.

Ja, Jag vet kostymen är lite för stor
Och ibland hittar man lite guldkorn, påpassligt och bra,
Borde det inte vara som i några andra länder?
Man får inte sitta hur länge som helst på den politiska baken, kanske borde maxtiden för en KF-plats vara just 8 år.
Inte ens en duktig amerikansk president får ju göra det och han har ju lite att säga till om.
Här i Sverige kan man ju sitta hur länge som helst, förutsättningen är kanske att man har de rätta kontakterna som man inte sällan får genom olika smörjmedel.
, tacka vet jag en sann amatör,länk
Men möjligt är att många av våra politiker inte kan annat än just vara politiker och då blir det naturligtvis som det blir.
Nu när värnplikten, blott är ett minne, borde man då inte inrätta en viss värnplikt, jag menar en plikt om att värna vår demokrati, ett system där alla våra medborgare på gott och ont får insikt i hur det skall eller inte skall gå till i en demokrati.
Något att tänka på kanske.
Ha det nu
Jan Dolk

måndag 18 oktober 2010

Vardagslivet har tagit över.

Åter till vardagen ?
Det verkar bli frostigt.
Ja nu är det snart dags för den nya fullmäktigeförsamlingen att ta över styret i vår kommun. Det är endast att hoppas att starten av de kommande fyra åren blir bättre än vid föregående vals resultat. Nåja, trots att några gamlingar sitter kvar kan det dock knappast bli värre, men osvuret är bäst. Jag vill ändå tro att de människor som nu kommer att sitta vid rodret, inser värdet i att samarbeta över block och partigränser.
Visst finns det ideella skillnader som självklart skall få utrymme vid olika ställningstaganden. Utan tvekan har det blivit så att partipolitikens gränser nu för tiden suddats ut till någon form av enighet.
Sedan har vi det här med kommunens mest inflytelserika personer. Listor,länk som min påpasslige vän Stefan Mårtensson nu lanserar. Självklart ligger det i betraktarens egna värderingsgrunder vilka eller vilket han anser vara viktigt och det är väl upp till honom. Dock med tanke på den presenterade listan menar jag att hälften av listan kan spolas, just det spolas. Genom att jag själv känner en hel del av Stefan M nämnda som personer, har jag anledning att ifrågasätta det seriösa i listan.
Det som hedrar Stefan är att han trots allt lagt in ett tidsperspektiv i sitt synsätt vilket innebär att listan blir mer som en "poplista".
Bara detta borde förskräcka! Jag tänker då närmast på de utnämningar som drabbade Refat El Sayed och Hans Holmér som blev årets svenskar. Vi vet ju alla hur det gick med dem.
I fallet med min vän Stefans lista, är det ju högsta risk att historien upprepar sig redan under morgondagen och det vill vi väl inte med vår kommun.
All heder år kommunens entreprenörer som gjort och gör så mycket för Värmdö. Dessa män och kvinnor är värda all vår uppskattning.
I övrigt menar jag att en hårt arbetande människa; Den så kallade vardagsmänniskan har både större inflytande och makt än en många gånger självvald politiker.
Men trots allt kan det ju vara intressant med en lista, med tanke på att det just är som en poplista som man brukar säga: "Idag röd i morgon död".

Ha det nu så bra
Jan Dolk
PS
och jag som trodde att Stefan Mårtensson besökt kommunalfullmäktige tillräckligt många gånger under de senare åren.

måndag 4 oktober 2010

Födslovärkar eller ?

Värmdö en kommun värd att samarbeta för !
Det får ta sin tid !
Ja nu har det gått fjorton dagar sedan valet och tystnad råder inte längre i kommunhuset. Det var som med ketchupflaskan, allt kom på en gång. Frågan är om detta är bra eller dåligt? Mig spelar det mindre roll, bara resultatet blir bra, Men enligt mig skulle det ju innebära att de senaste fyra årens styre skulle brytas och en samarbetsregering skulle göras möjlig. Tänk er ett samarbete över block och partigränser. Det vore något det.
En samlad kompetens som Värmdö har inom de politiska leden, kan inte vara helt vanlig. Ej heller är det så vanligt med den icke vilja till samarbete som några av de politiska partierna lider av. Eller skall vi säga att det rör sig om människor som blockerar varandra, för att själva få mesta möjliga utrymme runt köttgrytorna som en god vän sade till mig. Jag vill ju inte tro att det är så, men tanken föresvävar mig faktiskt. Detta med tanke på vad som har hänt i kommunen under de senare åren, då lögnerna varvat varandra i hopp om att nå egna framgångar.
Jag bytte själv parti under pågående mandat period, normalt sett är jag relativt behärskad av mig. Människa av ordning måste ju förstå att när jag eller någon annan tar till en sådan åtgärd, då är det något som har hänt.
Det gläder mig därför när jag efter valresultatet ser att några av potentaterna i Värmdös ledande parti kom att hamna långt ner på listan. Tyvärr är det ju så att den här typen av uppstickare hinner förstöra så mycket under kort tid. Ja jag menar förstöra, både inom det egna partiet och för våra kommunmedborgare där ofta stora ekonomiska värden går till spillo.
Nu är det ju så att inte allt är ekonomi, det finns även något som heter humankapital, ett kapital som är nog så viktigt som pengar. Jag menar att humankapitalet till delar består av människors vilja att leva och verka tillsammans, förmåga till samförstånd och samarbete, jag hoppas att samtliga nu valda kommunal fullmäktigeledamöter tänker efter och gör allt för att finna breda samförståndslösningar.
Lycka till
Jan Dolk
PS
Fel ! Jag ? Aldrig i livet !