tisdag 29 juni 2010

Nej inte nu igen/ skolan

Till höger en fungerande skola från 50-talet med besökande elever på 2010 talet

Brunns skola !!!
Dröm om min förvåning när jag idag läste NVP och genom en artikel, länk att ytteligare en mycket kompetent person sagt upp sig. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men min utgångspunkt för det jag skriver är är att jag är ledamot i produktionsstyrelsen på Värmdö och jag känt mig mycket nöjd med det som Magnus Persson presterat inom ramen för sitt ansvar. Vad jag kan förstå har han under sin korta tid som rektor varit med om att vända en trend till något riktigt positivt. Jag har hört att han dessutom är omtyckt av både lärare och elever samt föräldrar, just för de resultat han presterat. Jag ser det som ytterligare ett missöde inom skolpolitiken på Värmdö. Vi i produktionsstyrelsen och självklart även utbildningsnämnden måste ställa oss frågan eller frågorna; Varför vi i Värmdö har så svårt att behålla kompetenta människor i vårt kommunala arbete?
Ja läget är som det är och jag vill genom min blogg önska Magnus lycka till i sitt framtida värv.

Ha det

Jan Dolk

Sommar, sol och ledighet.


Jag har bestämt mig ! (Någon har lagt vantarna på stockarna det var lättare så emedan stockarna var för tunga!)
I morse var jag åter ute på en stavgångspromenad i Storskogen, jag har bestämt mig för att göra det varje morgon under sommaren, alltså att ta en stavgångspromenad på c:a 7 kilometer, nu tar jag inte bara en stavgångspromenad, jag brukar även göra lite gymnastiska rörelser på vägen. På ett ställe längs banan finns det några yxhuggna bänkar där jag faktiskt kan stanna upp och göra lite situps, det skall vara bra för magmusklerna säger de som vet. Jag tror att det är bra med lite motion över huvud taget, vilket då på tal om huvud skulle innebära att man även eventuellt skulle ha möjlighet till lite bättre hjärnverksamhet om man håller igång.
Jag har bestämt mig för att genom motion försöka bli en bättre människa, stanna upp lite ibland och tänka efter.
Men å andra sidan tänker man efter; hur roligt är det om man är politiker på Värmdö?
Alla beslut har ju inte varit de rätta, det vill säga om man tänker efter.
Utifrån det resonemanget; Kommer jag då åter att sälla mig till många andra Värmdöpolitiker? Att inte tänka efter före? Jag vill egentligen inte det!
Men det är ju så bekvämt att bara följa med mängden, just den där mängden som i alla fall leds av någon, men jag vet inte vem det är som leder mängden på Värmdö, för mig är det ett problem, så jag kommer nog även i fortsättningen försöka tänka själv och lyckas jag vara någorlunda konstruktiv i dessa mina försök, kan jag kanske vara med om att påverka den som leder mängden.
Nåja nu ser vi fram emot en solig och skön sommar med lagom värme och jag önskar alla på Värmdö en härlig Sommar, ja alla i hela Sverige varför inte alla i hela världen, nåja nu har dom ju inte sommar i Australien.
Ha det nu så bra
Jan Dolk
PS
Var det Vämdöbostäders ordförande Naessen som sa?: Det finns ingen bostadsbrist på Värmdö idag - det är bara ett rykte som sprids av människor som inte har någonstans att bo.

måndag 21 juni 2010

Hoppsan Skurubron igen

Tro´t eller ej, tala om rondellhundar eller pudlar.
Idag läser jag i mitt i Värmdö att Monica Pettersson och Lars-Erik Alversjö menar att ModeraternaVärmdö vill ha Skurobron finansierad av staten d v s Vägverket.
Jag tror inte att det är sant, när Jonas Nilsson en gång för två år sedan ställde sig på barikaderna tillsammans med Erik Langby och formligen skrek ut att medborgarna i Nacka och Värmdö skulle vara med och finansiera bron med broavgifter d v s en extra pålaga för oss i Nacka och Värmdö, då var det ingen tvekan om vad Pettersson och Alversjö hade för uppfattningar, visst höll de med Nilsson, Nu när det närmar sig val drar man sig inte för att göra en så kallad pudel och lämnar åter Herr Nilsson i sticket.
I och för sig menar jag att det är riktigt bra att Pettersson och Alversjö ändrat sig, men säg inte att ni alltid har haft den uppfattning som ni idag deklarerar. Det hedrar er dock att ni lyssnat på medborgarna i Värmdö och ändrat er. Det jag däremot tycker är tråkigt, är att ni inte höjde era stämmor i tid så att den då valde ledaren i det här fallet Jonas Nilsson, visste vad han skulle rätta sig efter.
Nej i stället låter ni honom chavotteras och tvingas till avgång!
Personligen var jag ingen anhängare till Nilssons politikiska framfart, vilket jag även gav uttryck för i olika sammanhang. Frågorna då gällde framför allt Ekbacken vid Fågelbro, Hemmesta torp och Skurubron samt inte minst den nya icke politiskt förankrade organisationen.
Det är ju inte alltid så roligt för en politiker och läsa i tidningen om, vad han eller hon skall tycka vid nästa kommunalfullmäktige möte, man kanske rent av vill tänka själv.
Men i övrigt ha det så bra
Jan Dolk
PS Kommunstyrelsen är en sorts förhandlingsorganisation där man kan säga att en vinst är bra, men någon annans förlust är heller inte att förakta.

söndag 20 juni 2010

Sporthallen


Det får inte vara för sent!

Idag var jag som vanligt ute på min stavgångspromenad i Storskogen, ni vet den där skogen som ligger precis intill Värmdövallen. Tänk vilket bra beslut för våra ungdomar att vi fick denna idrottsarena dessutom så nära ett stort friluftsområde med möjligheter till skogslöpning av olika karaktärer och naturligtvis även möjligheter till motion av vardagligare slag som exempelvis stavgång eller vanliga promenader.
Jag ser framför mig ett Lillsved med centralt läge i Värmdö. Varför då inte lägga sporthallen i anslutning till Värmdövallen? För er som inte riktigt vet vad Lillsved är så är det en både stor och vacker idrottsanläggning ute på just Lillsved. En gång i tiden var Lillsved moderanläggning till Bosön, det vill inte säga lite.
Min uppfattning är; skall det byggas en sporthall skall det vara i anslutning till ett område av karaktär Värmdövallen en anläggning som ger möjlighet till en framtida utbyggnad med minimalt störande för våra innevånare.
Tänk vilken PR för vår kommun, här kan de flesta idrotter förenas på en och samma plats.
Jag ber oss, vi som fattat beslutet att tänka om. Vi får inte ge oss för partipiskor, vi måste våga framföra våra idéer, våga ha visioner i en politisk gärning.
Som alliansare tror jag att vi inom alliansen, genom ett ändrat beslut efter att ha lyssnat på medborgarna skulle få stöd och ett ökat förtroende av de många människor som berörs av tidigare beslut.
I övrigt ha nu en bra midsommarvecka och ta hand om er.
Jan Dolk
PS
Varför låta prestigen styra, när man kan vara envis ändå. Var det nå´n som sa

fredag 18 juni 2010

Sporthall Grantomta.


Är tagna beslut skrivna i betong eller?
Hej på er, nu är vi där igen Sporthall vid Grantomta eller inte?
Min personliga uppfattning är att sporthallen är helt felplacerad. Inom området Grantomta menar jag att det hade räckt med en gymnastikhall.
Däremot anser jag att vi skall kunna bygga en riktig sporthall med mått anpassade efter det idrottsliga regelverket, men då på annan plats.
Det är ingen hemlighet att jag på ett tidigt stadium, redovisade min uppfattning att en större sporthall borde ligga i närheten av Hemmestaskolan och därmed även Värmdövallen.
Mina önskemål då, var att kommunen skulle friköpa den så kallad Bygg Oles tomt, alternativt skulle hallen förläggas över tennisbanorna och en del av gärdet bakom Värmdövallen.
Jag menar att då skulle vi få en enhetlig sportanläggning värd namnet. Våra gästande idrottsklubbar skulle då även ges möjlighet till omkläddningsrum och andra faciliteter som behövs vid olika idrottsarrangemang.
Dessutom tror jag att man skulle förenkla för Värmdö IF att driva sin cafeteria eller varför inte en liten restaurang i lokalerna.
Jag gav då uttryck för min uppfattning och står naturligtvis fortfarande för det jag sa då, om det nu är någon som lyssnar?
Tillägg: Jag gick idag 19 juni förbi Värmdövallen och kunde då notera att det mycket väl finns två mycket bra alternativ till, varför inte använda den gamla grusplan i skogen och därmed få en snygg sutterängläktare från hallen till Vallen även platsen där en ful asfalterad basketplan finns mellan Hemmestaskolan och Värmdövallen ger möjlighet att bygga en sporthall av föreslagen Grantomtatyp.
Kanske finns det möjlighet att tänka om? I så fall gör det nu!
Våra idrottsplatser börjar likna våra Centrumplatser, de är alldeles för splittrade.
Ha nu en bra helg och gemensamt kan vi väl gratta de unga tu som ingår äktenskap i morgon
Jan Dolk
PS
Boris Jeltsinn lär ha sagt: "I åratal har Sovjetunionen stått på randen till en avgrund. Nu kära medborgare är det hög tid att ta ett steg framåt."
Ja jag säger då det.


fredag 11 juni 2010

Värmdö kommuns politiker.


Äntligen en rimlig betyssättning av oss politiker!

Tack Lars-Gunnar Nilsson för Ditt nya grepp att betygsätta oss politiker, det är både spännande och tillräckligt irriterande, för att åtminstone jag skall tycka att det är riktigt bra. Ett riktigt bra grepp, vad jag förstår är det många av oss som läser Din blog.,länk
I helhet är Din blog riktigt bra och den blir inte sämre av en uppföljande betygssättning av oss politiker dessutom vågar jag påstå att Du är mycket träffsäker i Dina omdömmen.
Kul att några av oss medborgare vågar sticka ut och säga vad de tycker och menar om oss politiker.
Det behövs sannerligen!
Jag vill även ge en eloge till de föräldrar som varit och fortfarande är kritiska till politikernas hantering våra elevers utbildning. Synpunkterna har varit många och stundtals mycket konstruktiva och berättigade. Jag menar att denna kritik hjälpt oss politiker att äntligen ha börjat förstå vilka våra uppdragsgivare är.
Därmed är det inte sagt att det fortfarande finns fossiler som mer sitter i politiken för sin egen skull än för kommunens bästa.
Jan Dolk
PS.
Citat Anders Bergman Fp? "Jag sa verkligen inte allt som jag sa!"

fredag 4 juni 2010

Än finns det hopp !


Skoldebatten fortsätter !

Jag besökte kommunalfullmäktiges skoldebatt i tisdags, konstigt vore det annars, jag tillhör ju denna ibland något konfunderande församling.
Med min inställning om skolpolitiken och dess följder, hade jag redan från start bestämt mig för att inte förvilla debatten ytterligare genom att "lägga mig i" en debatt som åtminstone för mig kom att på något sätt bli positivt underlig.
Den som menar att det här låter lite konstigt, håller jag gärna med.
Men förväntningarna kom ju lite på skam, förväntningarna från många håll var säkert att "rent krig" skulle komma att råda.
Fallet blev annorlunda i debatten blev det snarare så att Alliansen tackade oppositionen för de förslag som lades och därmed lyckades vi på något sätt backa oss ur en besvärlig situation.
Utbildningsansvarig Peter Bondesson åberopade redan från debattens början de positva resultat som kommit ut av tidigare beslutade åtgärder.

Strongt Peter !

Skall bli ytterst intressant och följa höstens resultatförändringar, jag har en känsla av att takten i de positiva resultat som visat sig genom det förändringsarbete som pågår kan komma att öka väsentligt.
Låt oss nu inte låsa oss i prestigen lyft blicken, arbeta över både block- och partigränser för våra uppdragsgivares bästa m a o för alla som bor i vår underbara kommun.

Ha det nu så bra och ta hand om er.
Jan Dolk
PS
Redan som mycket liten kom jag underfund med att jag inte var ensam på denna jord. Den tanken gav mig något!

Andra bloggar: Mårtensson