fredag 9 april 2010

Hopp för Värmdö skolor?


Värmdös usla betyg eller ?

Återigen kan vi läsa i vår ortstidning NVP, en insändare skriven av Marcus Shaefer, länk. Jag tycket att insändaren är bra och berättigad, men Marcus fokuserar på lärare och rektorer sedan ondgör han sig över Elisabeth Fredell. Marcus jag hoppas att Du vid något tillfälle har varit och lyssnat på vår månatliga tillställning som oftast äger rum i Gustavsbergs Folkets hus en gång i månaden låt oss kalla det kommunalfullmäktige så tror jag att Du lätt skulle kunna fokusera problemet där det hör hemma det vill säga hos den politiska makten.
Jag sitter själv där, för fem år sedan var jag stolt över detta förtroendeuppdrag, tyvärr knappast idag. När det gäller betygen och Dina slutsatser, är jag helt enig med Dig. Problemet är allvarligt, jag har själv varit ledamot i tidigare skolstyrelser, gymnasienämnder. Produktionsstyrelsen, ny för år 2009 som jag för närvarande är ledamot av har att tillse kavlitetssäkringen av bl a våra skolor. Jag har tidigare påtalat de missförhållanden som ägt rum i Gymnasienämnd och tidigare skolstyrelse.
Jag kan säga Dig att när jag sitter i KF och tycker mig ha läget beträffande vår grundskola något under kontroll, så är det inte sällan Peter Bondesson reser sig upp och försöker förklara skolans och betygens betydelse för våra ungdomar och då är den dagen förstörd.
Beträffande den utmärkta skolan Lemshaga som skapades av en entreprenör Peder Wallenberg, vill jag endast framföra att samma Peter Bondesson för tre år sedan, tackade nej till ett samarbete med Lemshaga Akdemi i ett försök från Peder W att starta en skola "Det modiga högstadiet" som dåvarande moderat trodde jag att jag levde på en annan planet, när majoriteten i KF röstade ner förslaget. Alltså en borgerlig majoritet tackade nej till ett samarbete med en av kommunens främsta entreprenörer.
I det här läget följde jag partipiskan och jag var inte ensam. Det var några fler än jag inom majoriteten som önskade att samarbetet med Lemshaga skulle gå igång. Men tji blev det!
Idag ångrar jag mig; Jag borde naturligtvis ha röstat med oppositionen i denna för vår skola så betydelsefulla fråga.
Marcus, Du har all rätt att vara orolig, men skjut inte på budbärarana.
Till Dig som läser det här,
ha nu en bra dag och ta hand om Dig.
Jan Dolk
PS
Var det Peter Bondesson som sa? Det är så svårt att räkna till sju. Jasså varför det? Jag måste använda båda händerna.

Andra bloggar: StefanMårtensson

6 kommentarer:

 1. Okidok!
  Men det var historien.
  Vad händer framåt?
  Vad tänker du och kristdemokraterna göra i frågan!
  Kan du tänka dig att mäkla ihop dig med dina politiska kollegor för att hitta en väg ur rådande dödläge?
  Maria Ljungkvist har kommit med ett förslag till lösning.
  Hur ser du på denna?
  Nu är det hög tid för verkstad om vi skall komma i mål.
  Hade\Per Lejoneke

  SvaraRadera
 2. Hej Per,
  tycker att Du har helt rätt. Nu är det ju så att jag inte leder Kristdemokraterna på Värmdö, det gör Stefan Dozzi på ett utomordentlit sätt.
  Jag försöker därför bilda en oponion inom KD som i framtiden skall leda till ett bredare sammarbete för ett bättre Värmdö och inte minst för vårt skolarbete.

  Ha det
  Jan Dolk

  SvaraRadera
 3. Kul, men du svarar inte på min fråga.
  Spelar väl ingen roll ifall du leder KD eller ej, du och Stefan spelar väl på samma planhalva.
  \Per

  SvaraRadera
 4. Hej Per jag menar att Du har fel när Du säger att jag inte svarar på frågan.
  Genom att öppna för ett bradare samarbete typ det som äger rum i Haninge, kan vi på ett enklare sätt lösa Värmdös skolors problem. Detta framgick klar på den studiedag vi hade på Siggesta gård. Här mötte vi bland annat politiker just från Haninge. För mig är därför den interna processen inom KD mycket viktig, varför jag svarar som jag gör.
  Problemet löses inte på den dag, men någonstans måste man börja och jag menar att förutsättningen för det är att samtliga engagerade parter fokuserar i det här fallet på skolan i stället för att fokusera på sin egen makt eller prestige.
  Jag vill dessutom ha ett öppnare samarbete mellan olika skolor och skolformer. Jag menar även att analysen är klar och att vi snabbt därför kan agera.
  Ha det
  Jan Dolk
  PS
  Utan historia ingen grund att bygga på.

  SvaraRadera
 5. Hmm!
  Måndagens pressrelease från Alliansen ang skolfrågan var knappast ett steg i den riktningen.

  Värmdö har 11 000 röstberättigade föräldrar med barn i grundskolan.
  Med återkommande svidande betygsutvärderingar, klippkort hos skolinspektionen och dåliga bortförklaringar från några rektorer...
  ...så är den 100%iga förtroendeförklaring för proVärmdö och rektorerna, inget annat än ett slag i ansiktet på oss oroliga föräldrar.

  Känns mer som om denna release var en tafatt fint för att vinna tid inför kommande valrörelse.

  Tyvärr tror jag det mer blir en fribiljett till kommunalrådsposten för Bryntesson.

  Skärpning - gör något som inger förtroende istället!!

  \Per Lejoneke

  SvaraRadera