söndag 25 juli 2010

Kristdemokrat/värdeorienterat

Alf Svensson Kristdemokraternas längste ledare.
Kristdemokrat/
Varför?
Självklart måste jag även här ställa mig frågan som i så många övriga fall kan ideologin tyckas bra men människorna bakom lite mindre bra. Kristdemokraterna,länk säger sig vara ett "värdeorienterat idéparti" och det kan ju inte vara fel, naturligtvis beror det på vilka idéer man lever upp till och vågar stå för. Partiet bygger i grunden på kristna värderingar, vilket för mig naturligtvis innebär att alla människor är välkomna i en församling oavsett nationalitet, ras eller hudfärg.
Det är för mig helt OK !
Det är även hel OK för mig att vem som helst kan säga nej till att deltaga i Pridefestivalen utan att han eller hon blir fördömd.,länk Det är för mig civilkurage att nödvändigtvis inte göra det somm alla andra gör.
Vad jag i stället ifrågasätter är alla dessa populister till politiker som nu till varje pris skall deltaga för att synas. Vad står de för när det inte är pridefestival? måste frågan bli.
Jag är en försvarare av pridefestivale och dess ändamål, varje människa har den självskrivna rätten att just vara människa, den människa man blev född till att vara. För mig gäller det samtliga människor oavsett sexuell läggning, ras eller hudfärg.
Jag vill komplettera det hela med att för min del gäller även att Du som Kristdemokrat även kan ha en helt annan tro än den frikyrklighetens Kristdemokratiska samling lade grunden till för min del kan Du vara Hindu, Muslim, Jude eller Buddist och ändå känna Dig hemma i Kristdemokratins församling.
Kristdemokraterna som parti.
Kristdemokraterna är ett av vårt lands modernaste partier, varför kom man då på idén att starta ett parti som bygger på den kristna tron? Jo det kanske fanns ett behov av det efter 1960 talets "vinradikalism" inom de kulturella kretsarna.
Säkert fanns det även anledning till denna "studentvänster" men det svansartande beteende som blev följden, var väl inte helt OK.
Flowerpower rörelser och drogkulturer, kan knappast tolkas som överdrivet goda, än möjligtvis från annat håll än Gudrun Schymans.
Ja ni vet hon som så gärna står och bränner upp Benny Anderrssons,länk pengar (han som sponsrar FI) i stället för donera slantarna till Stockholms uteliggare.
Kristdemokraterna, jag är ju själv en av väljarna, går ju gärna i fronten för de människor som inte har det så lätt eller så bra i vårt samhälle. Jag menar att en av våra främsta uppgifter som medmänniskor är att hjälpa och stötta de människor som av olika skäl inte givits de förutsättningar som kan ses som naturliga för att klara av ett drägligt liv
Kristdemokratin är ett "värdeorienterat idéparti" då måste även jag som Kristdemokrat tro på människans individualitet och förmåga att lita till sig själv och sin tro med stort ansvar som grund.
Låt varje människa behålla något av sin integritet i ett möjligtvis överkollektiviserat land, inte minst gäller det i dag med en allt hårdare central styrning.
Här på Värmdö litar vi oss till Stefan Dozzi, länk en man med stort hjärta för de människor som inte alltid har det så väl förspännt här i livet.
Ha en fortsatt bra sommar hoppas nu på mycket bär och svamp
Jan Dolk
PS
Det enda som begränsar den totala makten är ett regelverk mot just den totala makten.
Det kallas demokrati! Var det någon som sa.

4 kommentarer:

 1. Hej Janne
  Jag har väntat på att du skulle annalysera "ditt" parti men jag undrar varöfr du bara gör det utifrån vad du tycker om det och inte historiskt som du har gjort med de andra partierna? Kul att du är pride vän, det är jag också som du vet.

  Vad tycker du om att ditt parti bojkottar Pride?

  Jag har en konkret fråga; i andra länder så förbjuder man partier med religiösa kopplingar. I Sverige så är staten skilld från kyrkan. Vad kan ett religiöst parti egentligen tillföra som inte redan finns?

  SvaraRadera
 2. Min bäste vän,
  Det Du säger är rimmar inte med verkligheten. Religon är som mycket annat en filodofi vilket i sig betyder att oavsett ism är Du välkommen i en samvaro, där människovärdet är ugångspunkten.
  Tyvärr är det så Fredrik att det finns alltför många stater som regeras just av religösa skäl, vilket jag menar är lika illa som att driva stater med endast pengen i fokus.
  Vad KD har att tillföra? frågar Du.
  Du om någon bör veta att vi behöver mer etik inom politiken. Jag menar att Kristdemokraterna är det parti som går i fronten här.
  Det historiska perspektivet är som jag också skriver väldigt kort, möjligtvis hade det varit intressantare att skriva om ett KD med längre egen historik och även här förbehållslöst kunnat ha möjlighet att analysera de förändringar som ett parti nödvändigvis "måste" gå igenom.
  Beträffande Pridefestivalen, vill jag vända på frågan: Vad tillför politikerna? Varför är dom där? Kan väl aldrig vara populismen och röstfiske?
  Jag tror att många av oss Kristdemokrater besökte paraden och deltog i glädjen. Jag har många vänner som aktivt deltog i tåget. De vänner jag har oavsett deras tro, hudfärg eller sexuell läggning är både jag och min hustru förbaskat stolta över.
  Uppskattar i övrigt Din blog.

  Ha det

  Jan Dolk

  SvaraRadera
 3. Hej Janne.
  Tack för ett uttömande svar :)
  "Uppskattar i övrigt Din blog." bara "i övrigt" ??
  Vad det gäller PRIDE så är det väl klart att alla politiker vill synas på olika sätt och PRIDE är ett bra sätt att nå ut till en grupp. För min egen del var jag där främst för att träffa Amanda Brihed som har slagits för de attman skall ta bort lagen om tvångsterilisering vid könsbyte. Som jag har bloggat om tidigare.

  När det gäller regligiösa partier osv är det en spännande diskussion. Den skulle jag gärna föra över en kopp kaffe eller liknande dryck.

  SvaraRadera
 4. Hej igen Fredrik,
  Du har så rätt så så!
  Men å andra sidan är det ingen nyhet, sunt förnuft bör löna sig mer så även i Värmdö kommun.

  Ha det
  Kaffet finns alltid till hands.

  Jan Dolk

  SvaraRadera