fredag 12 mars 2010

RUT utbrett skattefusk

Rut, Du som skulle bli så bra.Idag kan vi läsa i både tidningar och se på TV att skattefusket inom Din sektor Rut har tilltagit, men dom som skapade Dig sa ju att det skulle bli tvärtom.
Utbrett skattefusk i privat hemtjänst
Rut; trots de konkurrensfördelar du tillfört hemtjänstbranschen så tilltar fusket.
Var det meningen? Inte enligt regeringen, fusket skulle ju minska och vi skulle få så många vita arbetstillfällen.
Men å andra sidan har jag lyssnat på ett intressant föredrag av Dagens Nyheters Karin Boijs i dag, enligt Karin om jag inte missförstod henne skulle de flesta bloggare vara haverister, inte minst om bloggaren dessutom är pensionär.
Tråkigt inslag i ett annars bra föredrag.
Om vi nu skall ta hänsyn till denna expert, varför skulle man då tro på en bloggare? Jo nog är det upp till läsaren själv att avgöra, eller hur Karin?
Som både pensionär och bloggare vill jag gärna att läsaren av min blogg tror på mig även om somliga beskäftiga entusiaster kallar mig haverist.
Det är inte bevisat att man genom Rut- eller Rotavdrag får mer vita arbetstillfällen.
Avdrag ger som med bidrag tillfälle till ökat fusk och marknadsstörningar.
Allt på skattebetalarnasbekostnad, trodde en gång i tiden att detta var ett moderat/liberalt tänk.

Gå nu ut i solen, höj blicken och tänk på vad som finns där uppe.


Jan Dolk
PS
Sälj inget som Du själv inte skulle vilja köpa!

4 kommentarer:

 1. Hej Janne
  Det skulle vara klädsamt om du kunde länka till de tidningsartiklar som du referera till.?? Jag har inte sett dessa så det skulle vara intresant att läsa om den sidan också :)

  SvaraRadera
 2. Hej Janne, Jag delar inte din uppfattning om RUt, jag tycker Rut är mer bra än dåligt även om de nackdelar du tar upp finns.

  Jag vill minnas att skatteverket sa att de funnit 8 miljoner i felaktigt undanhållna skatter. På en reform i storleksordningen 2,5 mdr så är det rätt ok i sammanhanget och gissar jag fortfarande mycket mindre än värdet av RUT när hon inte fanns och var lika med svartjobb.

  SvaraRadera
 3. Hej Janne
  Jag fick ett mejl av dig där du skriver att det har varit både på texttv och nuheter idag. Jag har lyckats undgå det eftersom jag jobbar hela dagen :)
  Jag utgår ifrån alltså att det inte finns en tidningsartikel som du syftade på?

  På sid 111 på Text tv står det att läsa att skatteverket har kollat 56 företag (det finns 300) och 60% fick ändrad skatt efter granskning. Men det vet vi väl inte om det har med avdraget att göra?

  Jag håller nog på att RUT är bättre än alternativen just nu.

  SvaraRadera
 4. Hej Fredrik,
  det kan mycket väl så vara, men som jag skriver är min uppfattning att avdrag och bidrag är ett regleringssystem som jag ogillar.
  Hela vårt beskattningssystem har länge sett ut som ett lappptäcke och vi fortsätter att lappa på, men å andra sidan.
  Det är politikernas sak att se till att pengarna når rätt mottagare och att människor känner sig "rättvist" behandlade inte minst inom vårt beskattningssystem.

  Naturligtvis kan mitt sätt att tänka vara naivt, men jag gav mig inte in i politiken för att inte försöka att förändra världen.

  Ha det mina vänner

  Jan Dolk

  SvaraRadera