tisdag 30 mars 2010

Skola utbildning


Det börjar kännas jobbigt!
Eller var det bättre förr?
"elever och lärare i centrum"
Återigen hör jag genom media att vår kommun inte lever upp till utbildningsmålen.
Vad kan det bero på?
Faktum är att jag träffat de flesta rektorer inom vår kommun, jag har svårt att tänka mig att problemen i våra skolor vilar på våra rektorer och lärare, snarare tvärtom.
Om jag nu efter ett antal år i olika nämnder och skolstyrelser vågar göra en bedömning, så vill jag lägga ansvaret på det politiska ledarskapet.
Det "tjafsas" ständigt om skolornas ekonomi och eventuella bidrag; är det inte fyrtio millioner så är det tjugoåtta mille som skall gå till våra skolor, enligt uppgifter under den gågna mandatperioden. Inga pengar har hitintills anlänt !
Vissa skolor har under åren av olika skäl lagt på sig skulder som nu diskuteras mer än någonsin.
När skall vi, både allians och opposition ta vårt ansvar och börja diskutera det skolan är till för?
Dess verksamhet !!
Jag häpnar när jag som politiker hör att vi skyller på enstaka rektorer och lärare. Hur ofta har jag inte hört att den ena eller andra rektorn inte är samarbetsvillig på grund av att han eller hon ideologiskt inte "gillar" kommunens ledning.
Struntprat! Tänk efter och sätt utbildningen i centrum!
För någon månad sedan hade vi en gemensam utbildningsdag, deltagarna kom från både höger och vänster, omdömmet blev positivt, låt oss nu framgent arbeta i denna anda.
Se till att tillföra skolorna de pengar de behöver för att bli skuldfria och använd sedan den bas som blir resultat av skolornas skuldsanering för en framtida budgetprocess och kvalitetssäkring av våra skolor.
Klockan är sent slagen, med lite vilja kan vi vrida den till rätta.
Jan Dolk
PS.
smart kommentar:Vi kommer inte att hålla i pengarna för att spara in på den här skolan.fredag 26 mars 2010

Vi och vårt museum.


Porslinet lever i Gustavsberg!
Jag är intresserad av kultur, Kulturen lever alltid!
Det är nästan så att ju äldre Kulturen blir, dess mer levande är den.
På Värmdö, ja mitt i vårt hjärta, i självaste Gustavsberg har vi som sig bör ett mycket fint porslinsmuseum. Vårt museum är så fantastiskt att det har fått en egen skylt efter den stora motorvägen, det tycker jag är bra, för då vet man hur man skall hitta dit.
Museumet har kommit till, framför allt för att Gustavsberg är berömt för sitt porslin, men som med de flesta muséer så måste man gå till medborgarna för att få pengar.
Jag tycker det är bra att ha ett museum även om jag får betala lite mer i skatt och porslinet är ju vår stolthet här ute på Värmdö.
Men det är bara en sak; Vi, ja jag menar vi som är politiker i Värmdö är aldrig överens om hur mycket vår klenod får kosta. Porslinsmuséets nuvarande ordförande PN han tyckte inför 2006 års val att muséet inte fick kosta det, det kostade.
PN han är ordförande i Värmdöbostäder också. Ja just det han som efter valsegern sa: "Nu väntar vi till nästa valår innan vi lovar bygga några nya hyresbostäder." sagt och gjort.
Åter till vårt kära museum som då 2006 inte fick kosta vad det gjorde, utan skulle läggas ner, men då röt medborgarna till "Rör inte vårt museum!"

Jag skall med intresse ta del av porslinsmuséets årsredovisning i år.
Tänk om muséet kostar mer idag? Vilken katastrof för PN! Han som skulle se till att allt skulle bli så bra med vårt kära museum.
Beträffande muséet är det inte samma sak som med hyresbostäderna, här har han i alla fall gjort något, han har satt upp en skylt efter stora vägen och det är ju bra.
Fortsättning följer, men till dess ta hand om varandra !
Jan Dolk
PS
En politiker är en akrobat som håller balansen genom att göra motsatsen till vad han säger. Sa någon.torsdag 25 mars 2010

Människan i vardagen "Ord på vägen"


Hemlös och varför?
Jag går ofta på stan och oftast på Söder, inte sällan tittar jag in i Katarina kyrka, dricker gärna en kopp kaffe i församlingens café och ger mig själv tid till lite eftertanke.
Vid Götgatsbacken, där vid hörnet av St. Paulsgatan står det ofta en man och säljer tidningen "Situation Stockholm".
Det är en tidning, kanske Stockholms bästa, när det gäller att belysa de sämst ställdas tillvaro i vår stad. Tidningen kostar 40 kronor. Jag tycker det är för billigt för en tidning med ett innehåll som delger mig ett "behövligt" kunnande. För mig är "Situation Stockholm" som en lärobok, varje gång jag läser den.
Du "rike" människa har Du råd att kasta ut människor på gatan utan att bry Dig?
Vad kostar inte det?
Jag kom hem från en resa med Vikinglines Cinderella igår. Båten la till vid kaj klockan halvfyra på eftermiddagen. Jag hade bråttom, skulle vara på ett för mig viktigt möte klockan sex, hade två timmar på mig till mötet. En mycket god vän till mig var med på båten. Vi tappade bort varandra i vimlet och jag sprang bara vidare. Jag reser ofta med den här båten. Det gör inte han. Min vän kom vilse bland alla människor och jag sprang bara vidare. Nåja jag hann till mitt möte och min vän kom hem i ordning, dock något försenat.
Den här lilla episoden ger mig dåligt samvete, jag lämnade en vän och klasskamrat i sticket för att själv rusa vidare till ett möte.
Idag gillar jag inte mig själv !

Tänk att vi alla, vi som har det lite bättre, varje dag lämnar nästan 20 000 människor i sticket.
Ett problem som går att lösa !? Men inte utan vår gemensammas insats.

Jag vill tacka en artist och numer mycket god vän till mig Nicklas Amran, ni vet den där "killen" i pianobaren på Cinderella, just han, han som sjunger så bra.
Det är bara det att Nicklas även arbeter inom Svenska kyrkan och med fokus på de hemlösa, jag hade förmånen att få tala med Nicklas efter det att han lämnat pianobaren.
Det blev en upplevelse, jag kom till insikt om hur bra vi "rika" har det.
Men trots detta samtal hände det som inte får en hända; Jag lämnade en mycket god vän i sticket.
Det finns inga ursäkter i världen.

Tack Nicklas och Hangry för att ni finns

Jan Dolk

PS
Se Dig om ! Försök att förstå.

tisdag 23 mars 2010

Gustavsbergsbadet


Kommunal sprit ?
Hört på stan att ordförande för Gustavsbergsbadet vill ta till spriten! för att rädda badets ekonomi?
Har Värmdö kommun en spritpolicy eller inte ?
Åtminstone var jag med när komunalfullmäktige tog beslutet, nu verkar det som om det inte finns något beslut.
Kan detta vara möjligt? Sov jag när man röjde undan beslutet ?
I så fall varför väckte man mig inte, eller är det så att man önskade tysta mig den här gången också.

I vilket fall som helst stå på Dig Clarence Örhammar säg nej till sprit i badet, det gör jag.
Dessutom menar jag att kommunala bad, inte skall konkurrera med barer och andra utskänkningsställen.
Det skulle se för illa ut med kommunal sprit men å andra sidan skulle det påminna om den "gamla goda" tiden i Öststaterna, möjligtvis nostalgiskt intressant.
Men på Värmdö har vi en borgerlig allians eller?
Fredrik, länk hänvisar till Mårtenssons inlägg, länk.

Ta hand om er
Jan Dolk
PS. På grund av den nuvarande ekonomiska krisen, måste ljuset i slutet av tunneln släckas under helgerna.

Hoppsan senast hört; Görtzens öveklagande drogs tillbaka.

måndag 22 mars 2010

Skurubron.


Vardag igen,
konstigt att man inte kan sluta engagera sig.
I morse gick jag in på nätet för att läsa ortspressen. Naturligtvis har debatten om Skurubron blossat upp igen och jag kunde då avläsa att 77% är emot broavgift och 23% för.
Självklart kommer debatten att tillta ju närmre valet vi kommer.
Langby och hans kompisar i Nacka försöker få oss att tro att bron kostar 4 kronor.
Det är inte sant! Den kostar Värmdös befolkning med 4 kronor per gång cirka 30 millioner kronor om året.
För oss Värmdöbor som arbetar inne i stan och behöver ta bilen till jobbet utgör vi en 100 procentig andel av Värmdös "bilåkande" befolkning, medan Nacka är delat i två delar och möjligtvis kan det då vara så att av Nackas bilåkare, behöver "endast" 50 procent vara med om att betala broavgiften.
Jag tog ovanstående enbart som ett exempel frågan är mer komplex än så.
Vi har ett vägverk som bör inse att Stockholm med Mälardalsområdet måste få vara en prioriterad region ur infrastruktursynpunkt oavsett om det är spårburen eller hjulburen trafik det handlar om.
30 millioner kronor för Värmdöborna innebär en skattehöjning så det räcker, skall Erik Langby brandbeskatta Värmdö med denna tull, skall pengarna returneras per omgående till behövande på Värmdö som skola, vård och omsorg.
Bron kostar inte 4 kronor, den kostar bra mycket mer.

Jan Dolk skrev

PS. Jag ogillar inte Värmdöborna för deras vulgära antipati gentemot Nacka, utan för deras oförskämda och ogrundade överlägsenhet. Vem sa det?

söndag 21 mars 2010

Välgörenhetskonsert


Tack alla ni som bidrog till dagens höjpunkter!
Det började med alla barn i en fantastisk familjegudstjänst, ni som inte var där skulle bara ha hört.
Sedan kl 16.00 kom Hans Edler med sin orkester och vokalister ut i fullt klös, det var nostalgi så det räckte, kyrkbänkarna knakade av allt gungande.
Jag känner mig priveligierad som fått vara med om att arrangera detta och inte minst med tanke på ändamålet med konserten.
Det är även underbart att så många vänner och kamrater kunde närvara, inte minst var det en hel del skolkamrater från förr som var med och rockade loss.
Det blev som jag sa till vår kyrkoherde; "Idag bli det fullt ös i vår kyrka, från morgon till kväll."
Jag tackar alla som deltog och gjorde detta till en minnesrik dag.
Förmiddagens intäkter gick till verksamheten för barn och unga. Eftermiddagens konsert gick till funktionshindrade barn i Värmdö kommun.
När Din kommun med medintressenter gör något liknande.
Hör av er till mig och min hustru, vi kommer gärna.

Vi har en värld, vi är en mänsklighet och tillsammans tror jag att vi utgör en enda själ och i den själen vill jag att det skall finnas en god vilja.
Kanske något att tänka på?

Ta hand om varandra

Jan Dolk
PS
Så länge Du finns tror jag på en framtid.

fredag 19 mars 2010

Rätt eller fel?


Hej,
nyss hemkommen från en Rotaryfrukost, det var som vanligt mycket givande, idag var tidigare JK Göran Lambertz föredragshållare.
Det var ett spännande och intressant föredrag av en mycket kunnig person, men när jag fick höra "att det finns sånt som är viktigare än den enskildes rätt" då blev jag djupt bekymrad även förvånad.
Med de juridikkunskaper jag en gång fick lära mig så skall juridiken utgå ifrån (Svenska folkets samlade sunda förnuft)då menar jag att den enskildes rätt är okränkbar och utifrån det tänket skall vår lagstiftning fungera, med andra ord lagen skall utgå ifrån varje människas rättsstatus och utifrån den grunden menar jag att vår rättsstat skall byggas.
Med den syn Göran presenterade är det inte att undra på att mängden rättshaverister ökar i vårt land.
Min vän kioskhandlaren har naturligtvis ifrågasatt det svenska rättssystemet, han blir förföjd livet igenom, han menar själv att han inte gjort något fel men likväl blir han av samhället förföljd.

Jag menar och har alltid menat att den ensklides rätt är grunden för vår lagstiftning och därför även okränkbar.
Idag är det grått, skall spela bowling med några vänner.

Jan Dolk

PS
Det finns ingen anledning att kasta yxan i sjön snarare tvärtom. Var det någon som sa

onsdag 17 mars 2010

Misstänkliggjord inom ramen för demokratin.


Drevet, troligtvis en mardröm för dom som drabbas.
Jag läste i NVP om min vän Kenta här om dagen, han är misstänkt för brott så nu går drevet, det vilda och inte alltid så sakliga drevet under många människors förtjusta tillrop. Kenta är med i Moderaterna som även jag en gång var. Till skillnad mot mig har Kenta valt att bli kvar hos Moderaterna, även när han blir misstänkliggjord inom det egna partiet. Kenta har varit med och jobbat för Moderaterna i Värmdö så länge jag kan minnas troligtvis mellan femton till tjugo år, men nu får han inte vara med längre, åtminstone inte på Moderaternas lista i Kommunvalet. Hur skall jag annars tolka min vän, när han säger att Moderaterna inte vill att han skall ställa upp på deras valsedel i kommande val. ty det skulle ju finnas en möjlighet att han blir fälld och det skulle då åter bli lite turbulens över varumärket Moderaterna på Värmdö.
Men tillåt mig då ta ett par exempel:
För en tid sedan nåddes vi av stora rubriker om import av narkotikaklassade preparat i Årsta partihandelsområde. Jag tror det rörde sig om en omfattning av 37 millioner kronor av Amfetamin som kom in via blomsterhandeln vid nämnda partihandelsområde. En avdelning som vår tidigare KSO Jonas Nilsson sägs vara VD och ytters ansvarig för. OBS! jag känner Jonas, jag skulle aldrig i livet misstänkliggöra honom för den handeln, men däremot ställer jag frågan. Vad gjorde han för att förhindra dessa missgförhållanden?
Ett annat fall är när Erik Pettersson, byggnadsnämndens ordförande hjälpte en pizzabussinnehavare på Möja med överklagandet av ett utblivet sprittillstånd på Möja.
Överklagandet godkändes av länsrätten. Vem satt där som nämndeman? Jo Erik Pettersson. Det visade sig senare att sökande var släkt med Erik Pettersson, på långt håll visserligen men ändå släkt och dessutom verksam på Möja.
Polisen drog sedemera in polistillståndet på grund av misskötsel av pizzabussinnehavaren.

Jag vill bara med några få exempel belysa de arter och avarter som vi människor tar till oss, men trots allt så är vi en del av en population och med det har vi även en rättighet att delta i den demokratiska processen.
Min vän Kenta skall enligt egen utsago bli fråntagen den rätten, genom en "internrättegång" hos M.
Dessa "interna rättegångar" och dess val utgör allt för ofta grunden till den svenska demokratin, kanske på gott och ont.
Mitt eget ställningtagande i frågan blir att vi i framtiden bör få ett personvalssytem med ett mer individuellt ansvar inför våra väljare.
Kenta är inte dömd, han menar själv att han inte gjort något fel, möjligtvis slarvat. Än är det inte klart, men det kan leda till en fällande dom? Jag menar från samhällets sida. Inom Moderaterna är ju dommen klar, möjligtvis även inom andra partier.
Jag är inte alltid överens med Kenta, han har ofta kritiserat oss politiker för klåfingrighet, vilket möjligtvis underblåst ett politikerförakt, ett förakt som inte har några blockgränser.
Här håller jag inte med Kenta! Jag och alla andra politiker försöker nog göra så gott vi kan. Inte minst Kenta själv är en dynamisk del i denna process och i mina ögon har han all rätt att även i fortsättningen få "förgylla" kommunalfullmäktiges tillställningar.
Till mina Moderata vänner vill jag fråga; Vart är ni på väg?
Exemplen är många men ovanstående utsagor kunde ju vid polisanmälan lett fram till både förundersökningar och åtal, trots detta skulle det ha varit en självklarhet för mig att både Jonas och Erik skall delta i den demokratiska processen.
Jag är djupt medveten om att mitt tyckande är av ringa betydelse.
Det är trots allt när vi går till val som vi har avgörandet i våra egna händer.

Ta hand om varandra

Jan Dolk

PS
"Rör inte min kompis ! (oavsett åsikt, läggning eller hudfärg)

En kioskhandlares liv


Min vän Kioskhandlaren:
För några år sedan kom jag i kontakt med en kioskhandlare, han berättade följande för mig:
Det var sent en fredagskväll just innan han skulle stänga sin kiosk, han var mycket stolt över sin lilla rörelse som han hade lyckats bygga upp här i Sverige under en relativt kort tid. Precis när han skulle dra ner plåtjalusierna för fönstren dök det upp några ungdomar som gärna önskade komma åt dagens kassa. Egentligen var det nog ingen önskan, dom ville nog bara ha det så.
Det bar sig inte bättre än att min vän kioskhandlaren blev slagen till gatan, kassan blev han av med och mycket av innehållet i kiosken.
Det var inte bara kiosken och kioskägaren som blev illa åtgångna den kvällen. Han hade även en hustru och två barn där hemma.
Hur tror vi att dom tog den här händelsen? Hustrun brukade dessutom bidra med familjens försörjning genom att arbeta i kiosken på förmiddagarna så att hennes man fick tillfälle till vila.
Nåja mannen hamnade på sjukhus, kiosken gick inte att med omedelbar verkan att bygga upp igen. Familjen blev arbetslös räkningarna började hopa sig, snart stod även kronofogden utanför dörren, den personliga konkursen var nära, men det bar sig inte bättre än att familjen fick lämna sitt hem och skulderna kom att vara på livstid. Mannen hamnade i rullstol, kanske var han inte tillräckligt försäkrad, jag vet inte. Men en sak vet jag; Polisen fick tag i ungdomarna, dom hade varit fyra stycken mot en man på fyrtionio år. Två av männen fick öppen vård med en tid av två år och de två äldre fick åtta respektive arton månaders fängelse.
I dag är dom ute, säkert även dom med förstörda liv.
Men min vän kioskhandlaren sitter fortfarande i sin rullstol, med hustrun som fortsatt personlig assistent, jo hon hade ju varit det tidigare i kiosken, men kanske hade hon då en annan känsla för sitt arbete.
Den tredje parten kronofogden, han fortsätter att jaga kioskhandlaren, som numer är funktionshindrad och naturligtvis lätt att jaga.

Frågan för mig blir; Kan detta vara möjligt ?
Jan Dolk
PS
Kiosken såldes till underpris.

tisdag 16 mars 2010

Äntligen en närbutik

Möjligt är att vi nu kan gå tillbaka till vårt ursprungliga jordbruk!
Lars Gunnar Nilsson,
skriver på sin blog att nu änligen får vi en närbutik på Värmdö.
Det är i min mening en större nyhet än många av dagens löpsedelrubriker. Det är bara att gratulera Lars Gunnar med kollegor till detta mycket stora steg för en kommun belägen nära storstaden.
Jag hoppas att ansvariga för skolmaten inom kommunen förstår betydelsen och uppmuntrar detta initiativ och i allvarligaste mening tar denna möjlighet till att inhandla de närproducerade produkter som inom kort kan distribueras genom "Närbutiken", kanske det rent av blir så att det här är en början till något helt nytt och att den kartelliknande livsmedelshandeln nu får en verklig konkurrent.
Jag vill i och med detta även gratulera allas våra skolbarn, ja hela vår kommun till en möjlighet att äntligen få riktigt bra mat. I den mån det går skall självklart maten även vara ekologisk.
En mat utan tillsatser skulle idag innebära en mindre och god revolution för våra skolor.
Lars Gunnar tack för att Du finns och det gör heller ingenting att Du är uthållig. Än en gång; Grattis Värmdö till denna möjlighet.

Tillbringa gärna dagen med en vän
Jan Dolk

PS
Idag ser vi framåt mot ljusare tider och snart är det vårsolstånd.


måndag 15 mars 2010

Uppdrag:Skattereformation


Dags för ett upprop, över alla gränser ! (eller det naiva tänket?)
Jag har under stor del av mitt liv arbetat med ekonomi i alla dess former.
Både som företagare och anställd ekonomiansvarig självklart även som ansvarstagande privatperson över allt och i samtliga instanser finns som sig bör allas vår offentliga ekonomi. Under de år jag har varit verksam, kan lätt konstateras att det inom skattesverige har hänt mycket efter andra världskriget.
Nog är det väl så att ingen egentligen har brytt sig eller?
Våra "kloka" lagstiftande män och kvinnor har i våra regeringar oavsett färg och partitllhörighet tagit beslut som inneburit att vi fortsatt bygga vår ekonomi på de grunder som skapades under feodaltidens Sverige.
Det ena bidrags- och avdragssystemet har avlöst varandra det har inkluderat både företag och oss som privatpersoner, naturligtvis gjort i all välmening för att vi skulle få det bättre.
(Under feodaltidens Sverige kallades dessa tillskott för allmosor.)
Miljöresever och lagerreserver har avlöst varandra för att inte nämn prisstopp som också det har tillhört det ekonomiskt statliga styrsystemet.
Nu är det dags med skärpning; Jag menar att kunniga människor inom universitet och högskolor kan få i uppdrag att utarbeta modeller för ett framtida skattesverige, där hänsyn tas til de ekonomier och ekonomiska behov som ligger i ett modernt lands "normaltillstånd".
Vi måste väl ändå konstatera att mycket har hänt även med vår egen svenska ekonomi sedan 1989 efter murens fall.
Det är dags att bli varse att mellan ekonomier finns inga egentliga murar och de som tror att murarna har funnits misstar sig grundligt emedan dessa murar reglerats med korruption och svartekonomier.
Låt de ekonomiskt framarbetade modellerna gå igenom en demokratisk process i mening att reformera ett modernt skattesverige, där hänsyn skall tas till de människogrupper och verksamheter som behöver medborgarnas ekonomiska stöd.
Numer kan vi notera att Sverige tack och lov inte fungerar som i början av förra seklet.
Idag består Sverige inte bara av stat/kommun, arbetsgivare och arbetstagare/pigor och drängar.
Idag består Sverige av så mycket mer.
Förutom stat/kommun, arbetgivare och arbetstagar har vi utvecklat ett rikt föreningsliv i alla dess former. Det kan gälla idrott, körverksamheter, kyrkan, frivilliga hjälporganisationer m m. m m.
Dessa förändringar eller rörelser, är det vi i dag oftast kallar social ekonomi; en från medborgarna sprungen ekonomi i början av sin linda, trots snart femtio års existerande med ursprung i Frankrike sägs det.
Det finns säkert massvis med nya inslag både i såväl världs- som den svenska ekonomin och sedan finns det förstås nygamla inslag av olika svartekonomier som tyvärr ej är av ringa betydelse.
Riv nu block- och partigränser !
Kom tillbaka till medborgarna; inte med ett lapptäcke utan ett heltäckande förslag. Ett förslag där verklig hänsyn tas till de människor som behöver det och inte till en övergödd byråkrati.
Ha en bra dag
Jan Dolk
PS
Som min gamla chef bagaren sa: "Fan nu är det prisstopp igen, då får vi minska degen i limpan!"söndag 14 mars 2010

Jag hade fel åtminstone lite !


I det tidigare blogginlägget skrev jag att tystnaden var frihetens största fiende.
Det äger inte riktigt sin verklighet.Jag hann inte mer än skriva klart förra inlägget, då jag får kännedom om att den(M)politiske partisekreteraren Johan Hedberg strålar i all sin glans i rampljuset efter vad jag kan förstå ha smutskastat sina politiska kollegor till förnedring, länk. Tyvärr är det här inget nytt inslag inom Värmdömoderaterna vissa av dem beter sig ju på samma sätt internt.
Det nya i Johans inslag är länkningen till Sverige Demokraterna eller är det så att det är nygamla strömningar som fått sitt grepp om vissa Moderater på Värmdö?
Jag har lärt känna Johan som en hederlig person och jag har därför mycket svårt, näst intill hopplöst svårt och tro att Johan Hedberg gjort detta på eget bevåg.
Nåja; jag skrev att tysnaden var frihetens värsta fiende, men i det här fallet hade jag varit mycket tacksam om (M)Johan varit tyst.
Idag tar jag mig friheten att dricka kaffe med Lasse Bryntesson och Stefan Mårtensson, länk, länk, utan att fråga Lars-Erik Alversjö.
Säkert kommer vi då även att sitta i solen och lyssna till takdroppet.

Ta hand om er

Jan Dolk
PS. Det här sa inte Lars-Erik Alversjö, men?:Politiken vore en helvetes bra affär om det inte vore för alla förbaskade människor.

Tystnaden frihetens största fiende ?


Att vara passiv och tyst inför dumheten får aldrig bli en ursäkt för att inte agera, under ett valår som detta pågår mycket i våra politiska partiers valkanslier.
Frågan är om vi vill veta vad som pågår, ibland kan det ju rent utav vara så att man sitter och förhandlar bort demokratin för den egna vinningen och makten och struntar fullständig i den så kallade ideologin. Inte sällan söks då stöd hos jasägare som ofta under löften får en ersättarpost.
Under den gångna mandatperioden har vi kunnat konstatera att många av de mest inflytelserika posterna har besatts av personer som inte ens varit med eller kom in i kommunalfullmäktige, alternativt låg mycket långt ner på listorna.
Man har saknat total demokratisk förankring men ändå upphöjts till både styrelse- och ordföranden i våra så betydelsefulla nämnder och styrelser.
Denna symtomatiska skymf mot demokratin som några få personer utsatt bl a Värmdöborna för.
Är en skam!
Låt det inte upprepas. Ofta har valberedarna själva tillsatt både sig och sina respektive utan hänsyn till de partpolitiskt interna meningarna.
Du som väljare och medborgare säg ifrån nu!!!

Idag skall jag gå ut i solen och "väderprata" med mina vänner, glöm nu inte att lyssna till takdroppet.

Jan Dolk

Sagt av Kommunalfullmäktiges ordförande ?: Vad som än händer så är det till det sämre och därför ligger det i vårt intresse att göra så litet som möjligt.
Apropå hyreslägenheter inför valrörelsen 2006.

fredag 12 mars 2010

RUT utbrett skattefusk

Rut, Du som skulle bli så bra.Idag kan vi läsa i både tidningar och se på TV att skattefusket inom Din sektor Rut har tilltagit, men dom som skapade Dig sa ju att det skulle bli tvärtom.
Utbrett skattefusk i privat hemtjänst
Rut; trots de konkurrensfördelar du tillfört hemtjänstbranschen så tilltar fusket.
Var det meningen? Inte enligt regeringen, fusket skulle ju minska och vi skulle få så många vita arbetstillfällen.
Men å andra sidan har jag lyssnat på ett intressant föredrag av Dagens Nyheters Karin Boijs i dag, enligt Karin om jag inte missförstod henne skulle de flesta bloggare vara haverister, inte minst om bloggaren dessutom är pensionär.
Tråkigt inslag i ett annars bra föredrag.
Om vi nu skall ta hänsyn till denna expert, varför skulle man då tro på en bloggare? Jo nog är det upp till läsaren själv att avgöra, eller hur Karin?
Som både pensionär och bloggare vill jag gärna att läsaren av min blogg tror på mig även om somliga beskäftiga entusiaster kallar mig haverist.
Det är inte bevisat att man genom Rut- eller Rotavdrag får mer vita arbetstillfällen.
Avdrag ger som med bidrag tillfälle till ökat fusk och marknadsstörningar.
Allt på skattebetalarnasbekostnad, trodde en gång i tiden att detta var ett moderat/liberalt tänk.

Gå nu ut i solen, höj blicken och tänk på vad som finns där uppe.


Jan Dolk
PS
Sälj inget som Du själv inte skulle vilja köpa!

torsdag 11 mars 2010

Marknad eller marknad !

Det dummaste jag hört under år 2009,
var när en ledande politiker inom kommun sa att det måste vara produktionen som bestämmer vad marknaden skall ha, sagt i anslutning till Produktionsstyrelsens bildande.
Det ni!
Själv har jag ägnat en hel del av mitt liv i de tidigare Öststaterna, med att angripa den här typen av problematik.
Produktionsansvarig i det företag jag tjänstgjorde, tyckte att han själv skulle avgöra vad han ville producera.
Lagren växte till milliardtals kronor och han tyckte han var duktig, tills han träffade undertecknad som frågade: "Är det inte bättre att tillverka varor och tjänster som går att sälja."
Jag blev förvånad av svaret som följde: "Nä det är lättare att göra det här då kan vi producera mer och då tjänar jag mer."
Lagret fick till stora delar skrotas, företaget säljas pruduktionschefen med sin makt fick sparken.
Idag saknar jag Produktionsstyrelsens Göran Jansson och hans känsla för markanadsekonomi, dock när jag hörde det dummaste jag hört under det gångna året så saknade jag å andra sidan även Jonas Nilsson.

Det Du Lars-Erik Alversjö
Ha det så bra

Jan Dolk

PS
Sagt av en Socialdemokrat: Regeringskansliet är en sorts förhandlingsorganisation där man kan säga att vinst är bra, men någon annans förlust är inte heller att förakta. Visst kan man säga fel men ?

onsdag 10 mars 2010

En dag fylld av verklighet

Vilken underbar dag.
Idag var jag tillsammans med mina barnbarns mormor på kyrkans sopplunch.
Vi åt en underbar fisksoppa tillagad av Siv vår husmor.
Sedan var det dags för dagens föredrag som framfördes av Annicka Kronberg utbildad på Dramaten sedemera även präst i Gustavsberg-Ingarös församling.
Annicka tog med oss på en resa bakåt i tiden till krigets Holland.
En resa högst aktuell i alla dess former och i all sin påtaglighet, en gripande berättelse om den judiska kvinnan Etty och hennes tre sista år i livet, baserad på Ettys egna dagboksnoteringar.

Många av oss som var där och lyssnade på Annicka var så tagna så vi visste inte om vi skulle applådera ett fantastiskt framförande eller låta bli med tanken på innehållet i det fortfarande aktuella ämnet; förföljelsen av oliktänkande.
Tänk att det fortfarande finns människor som förnekar förintelsen, men å andra sidan finns det även människor som framhärdar att jorden är platt.
Troligtvis inte de smartaste, men i mina tankar har även de rätt att finnas.

Tack för att ni finns

Jan Dolk

PS
Att tro är inte detsamma som att vara övertygad och det är inte detsamma som att veta, men en sak vet man att dess mer man vet dess mer vet man att det finns mer att lära.

tisdag 9 mars 2010

Jag gillar Rut men inte hennes avdrag

Åter till Ruts avdrag,
jag har fått kritik från många som menar att Rutavdraget är bra för att det minimererar svart jobben i en svart sektor. Jag tror inte på det, men däremot finns det både människor och företag som genom Rutsavdragets konkurrensfördelar drar nytta av situationen.
Däremot är det ingen hemlighet att jag är för Kristdemokraternas vårdnadsstöd och det är min övertygelse att man genom en utveckling och översyn av vårdnadsstödet kan införliva mycket av Ruts tjänster.

Då skulle man mer se till behovet av hjälp till stöd i stället för behovet av hjälp till avdrag.
Ha en bra afton

Jan Dolk

PS
Sagt av tidigare KSO: Jag vill inte ha några jasägare omkring mig. Jag vill att var och en säger sin mening även om det kostar honom jobbet.

måndag 8 mars 2010

Stefan, det var ju det jag sa.


Attendo care igen. (Good Willvärdet)

Jag fann anledning att för några dagar sedan skriva lite om Attendo Cares förhållande till svenska kommuner. Stefan Mårtensson slår sedan huvudet på spiken i sin blog, länk när han berör Attendos Good Willvärde.
Något irriterat måste jag ändå utropa: Det är just detta det handlar om! Kommunernas bortskänkande av ett Good Willvärden som ligger i den svenska stukturen, och då inte bara när det gäller vård och omsorg utan även när det gäller våra skolor.
Ett slående exempel är Tibble Gymnasium från ett av kommunen värderat nollvärde steg affärsvärdet (Good Willvärdet) på ett år till 48 millioner kronor.
Skattebetalarnas pengar!
Jag som trodde att det satt moderater vid makten, ty det sägs ju i de moderata leden att man skall vara rädd om skattebetalarnas pengar.
Stefan, Du har fått mycket kritik inom de egna leden och inte minst inom alliansen för att Du är besvärlig, tackar tusan för att Du är besvärlig. Det är alla sanningssägare och dessutom råkar Du ha något som många i vår kommunala ledning saknar; Kompetens.
Utan att vara tjatig måste jag ju fråga vår mycket kunnige finansminister om han tror att något svenskt företag skulle skänka bort sin kundstock inklusive upparbetade strukturer?

Med vänlig hälsning

Jan Dolk

PS
Citat från näringslivet "När Du köper ett nytt bolag är det egentligen kassan Du lägger i vanten."
Jag säger då det.

söndag 7 mars 2010

Stefan Mårtensson blog

Intrssant inlägg om Attendo Care c/o Caymanöarna.
Besök gärna Stefan Mårtenssons blog i ärendet, länk, länk. Tänk till lite !!
Bra Stefan! Detta är ett angeläget ärende ur fler aspekter, själv lär jag återkomma i ärendet men mer allmänt under rubriken:
"Den svenska korruptionen"
Just nu pågår ett annat långlopp mellan Sälen och Mora återgår till det.

Jan Dolk

Som Fidel Castro sa: "Jag är det mest demokratiska landet i Latinamerika."

Ekbacken lever !


På värmdö finns det en vacker Ekbacke, belägen i Fågelbroområdet!
Det är ett område, ett paradisiskt område för barn och äldre att leka i. Jag var där för att se och lära, ett antal fastighetsägare inom området hade då protesterat över att det på denna vackra plats skulle byggas ett antal villor.
I sanningen namn måste jag säga att marken ägs av exploatören NCC, ja ni vet det där företaget som i rätten fälldes för kartellbildning.
Vet ni vad ? Ett sånt företag har enligt min mening förbrukat sin rätt till att få verka på en marknad.
Så ni inom planeringsenheten stå nu upp, visa lite kurage och säg nej till denna gigantiska profitör och miljöförstörare. Det var en mans beslut, den tidigare kommunstyrelsens ordförande som ledde till löftet att NCC skulle få förstöra platsen med sina byggnadsplaner.
Genom folks engagemang, lever fortfarande frågan och det finns alla möjligheter att åter försvara och bevara en vacker plats i en vacker kommun.
Glömde jag att säga; Även i Norge drivs nu en rättegång mot NCC, ja just det kartellbildning. Jag tror att vissa intressanta styrelseförändringar även ägt rum.

Den här regeringen sa sig vara emot monopol och ville ha valfrihet. Jag lär återkomma ifrågan

Ha nu en bra dag

Jan Dolk

Hört på stan; "Byggnadsnämndens ordförande jämförs med "Dennis the menace", precis som det inte räcker med att han jämförs med sig själv."

lördag 6 mars 2010

Lördag igen !


Ta Din vän i handen.
Idag skall Du ta tid på Dig, ta med Din vän på en promenad i det vackra vintervädret och ge Dig själv tid att bara vara.
Tänk på nuet !
I morgon kanske vädret är något sämre, då får Du tid till det Du inte gjorde idag. För en gångs skull "Fånga dagen!"
Själv skall jag tillsammans med Marianne ta en liten promenad vid ett av de vackraste ställen Värmdö har att erbjuda; Torpesand Björkvik Ingarö.
Det ligger i betraktarens ögon att själv bestämma hur vacker världen kan vara.
Ha den bästa av världar

Jan Dolk
PS
Rösta på Dig! Varför det? Jag skulle hellre rösta på djävulen.
Men om Din vän inte kandiderar--kan jag då räkna med Ditt stöd?
Var det någon som sa.

fredag 5 mars 2010

Pensionärsliv !

Vart fjärde år blir pensionären poppis !!
Många av oss som har hunnit bli lite till åren, har kommit underfund med att det är med pensionären som med olympiaden. Vart fjärde år blir han/hon poppis.
Var det nå´n som sa valår ?

Ha nu en bra lördag

Jan Dolk
PS
Beträffande Kamrer A Bergman på styrelsemöte med produktionen.
"Han hade ingenting att säga och han sa det! Görtz höll med!"

En lugn dag

Hej,
idag skall jag ta det lugnt, gå på en Rotaryfrukost tillsammans med Lasse Bryntesson sedan skall jag åka till Västberga för att slå lite golfbollar.
När jag kommer hem skall jag bara sitta njuta till Hasse Edlers musik.
Ja Du vet han som skall hålla välgörenhetskonsert i kyrkan 21 mars.
Strunta i politiken för en dag, men det blir nog nån som ringer.
Ha nu en bra dag
Jan Dolk

Demokrati är ett instrument som ser till att vi aldrig styrs bättre än det vi förtjänar

torsdag 4 mars 2010

Rut några frågor.

Rut, Du arbetar ju inom städ och barnomsorgsbranschen. Inom Din bransch är det väl så att kunden har skattelättnader ?

1. Varför har inte bilbranschens kunder samma möjligheter ?
Bilen förenklar ju vardagen för många, speciellt för barnfamiljer
och säkert skulle sysselsättninge både öka och bli vitare.

2. Varför har inte livsmedelsbranschens kunder samma möjligheter ?
Inom färskvaruhandeln kan man rent utav ta bort momsen som allt
för ofta enbart blir en marginal och vinstförstärkare för svarthandeln.
Tänk om kunderna få tillgodoräkna sig ett skatteavdrag på dessa varor.
Säkert skulle svenska folket bli mycket friskare genom nyttigare mat.
Med all säkerhet skulle sysselsättningen öka och vitare skulle den också bli.

3. Varför skall inte bostadskostnaderna på samma sätt vara subventionerade ?
Det skulle förenkla för många, särskilt barnfamiljer i vardagen och
säkert skulle svartjobben inom branschen minska.

Listan av frågor kan göras oändlig och samtliga är mycket huhållsnära.
Vet Du vad Rut, jag tycker att Du lever i en subventionerad bransch, kanske Du rent av skulle kontrolleras av Konkurrensverket för en riktig bedömning.
Förr hade vi en bidragspolitik numer har vi en avdragspolitik.

Jag hörde någon viska: Pest eller kolera?

Jan Dolk

PS nå`n sa att:
Kvinnor är genom historien den enda grupp som har idealiserats intill maktlöshet.

onsdag 3 mars 2010

(Utförsäljning/ bortskänknig) kontra valfrihet

Vissa av oss har blandat bort begreppen !
Man menar på verkligt allvar att valfrihet är detsamma som att skänka bort utbildning, vård- och omsorgens infrastrukturer.
Bortskänkningen sker alltför oftaq till företag med föga historisk kompetens och eller struktur när det gäller samhällets kärnproduktioner.
Under de senaste seklet har medborgarna i Sverige med skatter byggt upp en social infrastruktur som kostat oss miljardtals kronor.
Allt skänks idag bort!!!
Jag vill via min blog erinra om valet för fyra år sedan när Anna-Maria Borelius blev vald till Handelsminister. Hon misstänkliggjordes för skatteflykt och följaktligen hoppade hon av ministerjobbet. Hennes bror Henrik VD för Attendo Care tilldelas nu den ena vårdinstutionen efter den andra. Exempel på det är bl a äldreboendet på Ljung.
Attendo Care har sitt säte i skatteparadiset Caymanöarna, trots det så skänker vi bort våra "kunder".
Vilket bolag skulle mer skänka bort sina kunder än bolaget Värmdö kommun med sin beställarorganisation? Beställ så skänker vi bort !
Mina vänner tro inget annat än att jag vill ha valfrihet men att skänka bort "varan" d v s "kunden" med andra ord människan till ett bolag på Caymanöarna!?
Det minsta vi skattebetalare kan begära är att skall man skänka bort våra "företag" skall dom ha sitt säte och betala skatt i Sverige !

Kära politikerkollegor ta betalt för de inneboende Goodwillvärden som våra kommuner äger i annat fall avgå. Sätt stopp för lurendrejeriet.

Jan Dolk
PS
Planekonomi är en ekonomi där allt är inkluderat i planen utom ekonomin.